Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков награди учители новатори в прилагане на технологиите, изкуствения интелект и иновативни практики в детски градини училища. Това стана по време на заключителния семинар на тема: "Развитие на критичното мислене на децата и учениците в информационното общество - електронните устройства, медиите и фалшивите новини“, организиран от Синдиката на българските учители (СБУ), съобщи МОН. 

"Вътрешната професионална и личностна мотивация и постоянният стремеж да бъдем по-добри, да сме до децата и учениците - всичко това е най-общо мисията на учителя“, каза министър Цоков. Той посочи, че темата на конкурса тази година е актуална и визионерска, защото критичното мислене в контекста на навлизането на изкуствения интелект и дигиталните технологии през следващите години ще трансформират българското образование. По думите му подходът на такива учители визионери през годините много пъти се е превръщал в национални политики в българската образователна система.

"В контекста на бума на технологиите социално емоционалното развитие и уменията за творческо мислене ще бъдат изключително важни", каза още проф. Цоков. Министърът посочи, че редица изследвания показват, че с навлизането на изкуствения интелект и технологиите ще се увеличава и нуждата от обучение към критично мислене, към задаването на точните въпроси, за да се намери вярното решение.

Той поздрави организаторите на конференцията, че поставят тема, която ще е водеща в процеса на трансформиране на образователната система и че създават мрежи от съмишленици във формирането на новости в образователната система.

Проф. Цоков връчи плакет на МОН д-р Янка Такева и отличи част от учителите иноватори.

Специалната награда на МОН по време на конкурса получиха Илия Михайлов и Светлана Еленкина от СУ "Георги Брегов“ в Пазарджик. Двамата заедно със свои ученици и с помощта на журналисти от национални медии са създатели на първия училищен подкаст в Пазарджик "Ради Чиксалън“, който се слуша и извън училището.

В раздел "Добри практики“ за работа в подготвителна група бяха отличени директорът на ДГ № 175 "Слънчеви лъчи“ в София Виолета Гълъбова и учителите Моника Методиева и Фроса Галовска.  Те имат интересен проект "Логоритмика“, с който подготвят децата да различават на своето равнище истинско от неистинско.

В категорията "Извънкласни дейности – І – ХІІ клас“ за добри практики беше наградена Стефка Николаева от СУ "Николай Катранов“ в Свищов, която представи "Електронните устройства в детския свят“. Тя разказа как повишава информационната култура и критичното мислене на своите ученици с помощта на образователни платформи и "Дигиталната раница“ на МОН.

За "Добри практики“ при извънучилищни дейности беше отличена Стамена Христова от Варна чрез проекта ѝ "Интерактивен куклен театър“. Той се реализира от сдружение "Образовай и вдъхновявай“ съвместно с Център за детско развитие "Усмивки“ и интеграционно образователен център "Интегрико“ във Варна. Педагозите прилагат иновативни практики, разработват образователни материали, съобразени с детските потребности и базирани на ефективни игрови подходи.

За научно есе на тема "Изкуственият интелект в образованието – възможности и предизвикателства пред учителя“ бе връчена грамота на Жени Лозева, учител в НУ "Алеко Константинов“ в Харманли.

Отделно СБУ и партньорите на конкурса отличиха с множество награди участвалите учители от детски градини и училища от цялата страна за техните представени практики чрез презентации и видеа на ученици, включени в различни занимания, които им помагат да изграждат критично мислене и информационна култура. Изкуството се оказа ключов инструмент за формиране на вкус към красивото и стойностното в работата на учителите. По време на дискусиите неизменно присъстваше и темата за използването на изкуствения интелект с образователна цел.

На церемонията по награждаване присъства и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, както и университетски преподаватели, ангажирани с квалификацията на учителите.