Със сигурност, влизайки в структурата на МОСВ, това няма да наруши по никакъв начин научната дейност. Това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“, среща в ефира, на която присъстваха и Анастасия Стойчева от НИМХ и образователният министър акад. Николай Денков. "Ние ще направим необходимото тя да бъде направена много по-ефективна и да има своята приложност, да може тя да се ползва от държавата във всичките й компоненти на развитие на политики, на създаване на нови условия“ заяви той.

"Имайте предвид, че съм провел разговори с министър-председателя. Включително аз говорих с колегите от НИМХ и виждах като един от вариантите тяхното прехвърляне директно под шапката на Министерски съвет“, уточни министър Сандов. По думите му премиерът Кирил Петков не желае НИМХ да бъде прехвърлен към Министерски съвет, тъй като към него в момента има 46 други институции и няма кой да осъществява контрол върху дейността им. "Той по-скоро беше на мнение, че трябва да се случи именно по начина, както е заложено в момента и както е направено като разговор, като предложение в рамките на служебното правителство, и да бъдат прехвърлени към МОСВ“, каза той.

Министър Сандов добави, че вече се е срещал с директора проф. Христомир Брънзов и двама други представители на НИМХ и обеща да проведа още една среща преди да приключат въпросите по отношение на самото прехвърляне.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"