Станала е грешка, нямаме опасения, че протестът на синдиката на МВР ще застраши обществения ред. Това каза министърът на вътрешните работи по време на брифинг след срещата със синдиката на служителите на МВР, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Така той коментира предходно изявление на началника на кабинета на Кирил Петков, че по време на протестите в неделя ще има криминално проявени субекти, които ще присъстват там срещу заплащане. Министър Рашков уточни, че всъщност опасението касае протест, организиран следващата сряда.

"Ние не се срещаме за пръв път с ръководството на синдикатите. Това са ежемесечни срещи от края на миналата година. Обявявал съм и друг път – обмисляме сериозни структурни промени, които в никакъв случай не могат да бъдат извършени без участието на синдикатите в МВР. Това смятаме като нещо нормално и логично. Да, в действителност проявяваме взаимно разбиране към проблемите, които са известни на всички ни. Това налага и тяхното внимателно обсъждане. Няма никакво съмнение, че възнагражденията, които в момента се получават от служителите в МВР са изостанали, включително и от заплатите на други сродни ведомства. Ние ще настояваме и ще решим този проблем“, заяви министър Рашков.

По думите му промени в МВР се налагат, защото не може да има Министерство със структура отпреди 50-60 години при коренно променени обществено–политически и икономически обстоятелства.

Синдикатът на служителите в МВР Иван Павлов заяви, че е доволен от срещата с ръководството на МВР, но посочи, че насрочените протести в страната остават.

"Със сигурност не сме в състояние да решим всички проблеми, които предизвикаха протестите. Поне не веднага, затова те ще продължат така, както са планирани. Ще продължи и нашето сътрудничество. Заявявали сме неведнъж, че ако в МВР започне реформа по начин, по който ние смятаме за нормален, ще я подкрепим. И дори ако това ще е в интерес на обществото и на болшинството служители, сме готови да подкрепим и непопулярни мерки“, допълни Иван Павлов.