МВР продължава разследването на делото за АМ "Хемус“ и скоро ще има информация за новите обстоятелства по казуса. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той добави, че може би част от обществото е останало с впечатление, че темата е забравена.

"Не, темата не е забравена, тя е на активното внимание на ръководството на Министерството на вътрешните работи и разследващите служби.

За съжаление обаче се оказва, че ние си мислехме, че този случай е уникален, но това далеч не е така. В момента в МВР се осъществява разследване във връзка с газовата криза в страната. Имам предвид високите цени на газа. Тук ще акцентирам на няколко важни момента.

Първо: "Булгаргаз“ е държавна фирма. Държавна фирма, чрез своите действия и решения е допринесла за настоящото положение в нашата страна, относно цените на газа, което дава негативно отражение, както върху бизнеса, икономиката, но така също по отношение на потребителите. Компетентните държавни власти не могат да стоят безучастно и да наблюдават случващото се в тази област“, каза още вътрешният министър .

Бойко Рашков добави, че поради тази причина, активно е започнало да се изяснява, какви са тези факти, дали те са причинени от международна конюнктура или са в резултат от действия вътре в страната на определени заинтересовани лица, които може би са "заинтересовани не толкова от интересите на държавата, колкото от собствените си интереси и интересите на някои други, тъй като са реализирани печалби, които ако не бяха реализиране нямаше да има такова драстично вдигане цената на газа“.

"Второ: стигнали сме до извода, че не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия, по отношение на експерти от тази независима комисия и се придобиват съответни документи, които да се включат в доказателствената материал по досъдебното производство. Подчертавам, образувано е досъдебно производство и по него се работи изключително активно.

Трето: ние не можем да останем безучастни като държавна структура, която осъществява разследване на престъпление по отношение на друг отрасъл, близко до въпроса с газа, а именно електропроизводството.

Започнали сме активна проверка по отношение на един изключително важен за енергетиката в нашата страна обект, който е изграден преди 30-40 години с основно предназначение – да поема пиковите часове в денонощието, така че да се балансира енергийната система в страната - ПАВЕЦ "Чаира“. Обектът е построен от японска фирма и който в течение на няколко година назад, бавно, но сигурно е бил унищожаван, най-вероятно с оглед интересите на икономически субекти в нашата страна.

Имаме ориентации, кой е този субект и в чиято полза са причинени вреди на този енергиен източник. Вместо да се отиде към ремонт, който се е налагал на цялото съоръжение по договор, то са били ползвани гаражни фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили.

Поради тази причина ние сме претърпели огромни материални вреди и именно по тази причина Министерството на вътрешните работи не може да остане пасивен наблюдател. Затова сме се захванали да изясняваме и този въпрос", каза още вътрешният министър.

Той добави, че в настоящия момент се събират доказателствени материали, които най-вероятно ще послужат за повдигане на обвинение на високопоставени длъжностни лица от газовата фирма, която е държавна.

"Отговорните лица по отношение, на които биха могли да се повдигнат първоначално обвинения е много трудно да се определи. В момента мога да Ви кажа, с голяма степен на сигурност, че има едно лице спрямо, което ще се повдигне обвинение. Надявам се в най-скоро време", коментира Рашков.

Той допълни, че това което предстои в близките дни, макар че днес не се е разгледало на заседание на МС, е въпросът за детската болница.

"Бяха изнесени данни, че там са отделени 10 млн. лв. за построяването на лечебното заведение, за които ние нямаме никакви данни, къде са отишли , нито с каква цел са разходвани. По този случай също сме започнали проверка и се надяваме най-скоро време да приключи“, каза още Бойко Рашков.