Компенсациите за бизнеса заради скъпия ток са до 31 март, регулаторът разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса. Това заяви на брифинг пред медиите министърът на финансите Асен Василев, предаде репортер на Радио "Фокус“. По думите на министъра новият сегмент ще бъде за 12 – 18 месеца и с цел да се предоставя електроенергия стабилно, на ниски цени така, че бизнесът да може да си закупи.

Министър Василев посочи, че и в момента "Лукоил“ работи с 40% неруски петрол, това може да се вдигне до 100 %. " За момента там не очакваме проблем, освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби. Даже и тогава имаме между 90 до 120 дни количества, без ограничаване на потреблението“, каза още министърът. Той заяви, че има възможност достатъчни количества газ да бъдат доставени и от терминалите за втечнен газ, но при по-различна цена.

Министърът посочи, че не стои на дневен ред удължаване на мораториума върху цените на електроенергията за битовите потребители. Регулаторът подготвя ценово решение, което да влезе в сила след изтичане на мораториума, но по предварителна информация това ценово решение няма да доведе до повишаване на цените на електроенергията за бита.