От българска страна са положени мавксимални усилия за предприемане на мерки строителството на газовата връзка да завърши до 2021 г. Това каза министърът на енергетиката Андрей Живков в отговор на въпрос на депутата от "Демократична България" Мартин Димитров за забавяне на изграждането на газовата връзка с Гърция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

В резултата на подписаното споразумение на 18 март 2021 г за изменение на договора за проектиране доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция - България, срокът на приключване на работата е променена от 18 на 26 месеца", каза Андрей Живков.

По думите му при удържаване на срока на договора изпълнителят е представил обновен график за приключване на строителството, потвърждаващ изпълнение на договора не по-късно от 31 декември 2021 г., като датата на търговска експлоатация на газопровода се планира да бъде не по-късно от 1 юли 2022 г. Изпълнението към момента съгласно информацията от проектната компания "Ай Си Би Джи" е за напреднала фаза, като се твърди степен на завършеност 70 %. В същото време обаче остават за изпълнение множество дейности и доставки, които биха отнели значително време за изпълнение", каза още министърът.

Министър Андрей Жикков обърна внимание, че получената информация от Българския енергиен холдинг и резултатите от предприетите инспекции показват, че през последните месеци е критично незадоволително нивото на работа на изпълнителя на строителството. Според него с този темп строителят няма да завърши в срок до 31 декември 2021 г., което има вероятност да се отрази и на крайния срок за въвеждане на газопровода в търговска експлоатация.

Той подчерта, че при неизпълнение на договора, строителят дължи неустойка.

Деница КИТАНОВА