Въпросното ЕГН на Мартин Божанов - Нотариуса е било променено през 1999 или 2000 г. Конкретните данни ще ги получа тази вечер като се прибера. Това коментира в Смолян регионалният министър Андрей Цеков, предаде репортер на "Фокус“.

"Това не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН, има над 70 000 души в България. Промяната на ЕГН става въз основа на съдебен акт и това става по реда на охранителните производства за установяване на факти по Гражданско-процесуалния кодекс. За съжаление този тип исково производство особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работиха нелегално, тоест използвана е била съдебната система, чрез този иск за установяване на факти да се променя рождената дата“, посочи министър Цеков.

Той уточни, че това става относително просто. "Водят се няколко свидетели, които да свидетелстват, че лицето например се е родило не на първи, а на втори. Променя се след това ЕГН-то и абсолютно нови лични данни получава лицето“, поясни регионалният министър.

По думите му, най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. Оттам-нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е извършил тази промяна, каза още Андрей Цеков.