Всички мерки, които се предвиждат, обхващат следващите 4 месеца от декември до края на март, целта е да има устойчивост в енергийната система. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов след днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Всички мерки, които се предвиждат, обхващат следващите 4 месеца от декември до края на март. С компенсацията от октомври и ноември, приети от предишното правителство, до края на месец март обхващаме целия зимен период“, заяви Николов.

"С бизнеса ще останем в непрекъснат контакт. Наблюдаваме всички детайли, включени в динамиката на цените. Нека да се започне да се приема енергийната система като нещо дългосрочно и следва да се управлява по този начин, а не на база на отклонения в пазара. Ще направим всичко възможно да представим на бизнеса нашите анализи“, посочи той.

"Мерките от страна на държавната администрация, Министерство на финансите и Министерство на енергетиката са с цел да омекотят удара до степен, в която и бизнесът да може да ни съдейства да минем през този тежък период. Няма как едностранно да се справим с всички проблеми. В случай, че динамиката в посока нагоре на цените на електроенергия продължава да върви, това означава, че и дивидентите за държавата ще бъдат по-големи. Ако това продължи, ще бъде направен допълнителен анализ и при необходимост ще бъдат разплатени допълнително действия. Целта е да има устойчивост, предвидимост и прозрачност за системата, бизнеса и битовите потребители“, каза още той.

"Имаме три основни пера за средствата - Фондът за сигурност на енергийната система, печалбите на дружествата в БЕХ и държавният бюджет, който ще е последна извънредна мярка", допълни министърът.