С безкрайна изненада през последните 24 часа от визитата ни в Азербайджан установихме, че докато сме извън страната, страстите и спекулациите относно конкретна компания в Българския енергиен холдинг не спират. Това за заяви на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов, по повод критиките от изминалия ден, свързани със сделката за газ с Румъния, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Именно поради тази причина се е наложило свикването на пресконференцията днес, за да бъдат внесени разяснения.

"Булгаргаз като търговец и като част от Българската енергийна система е длъжен по договор да спазва баланса си, така както е планиран предварително. Съответно – продажбите на борсов пазар, най-вече на този, който е държавно контролиран и собственост на Булгартрансгаз – не са нещо изненадващо.

Явно за някои хора това обаче е. Много интересно е и това, че в рамките на по-малко от 12 часа с абсолютно успоредна реторика се изказаха, както хора от т.нар. градивна опозиция, бивш енергиен министър, бивш премиер, така и двама вицепремиери от близкото минало. Лично за мен, този групов говор и тези странни спекулации показват, че срещу енергийната политика на текущото правителство се води интересен подход, граничещ с война“, каза още министър Николов.

Той допълни, че информацията в детайлите си е една и съща, както и еднакво грешна.

"Да не забравяме също така, че тези, които изнасят публични данни, които са релевантни и доказуеми, са бивши вицепремиери от правителството на премиера Станишев като единият от тях е пряко отговорен за подновяване на договор точно с Газпром през 2006 година, но детайлите станаха ясни по-късно и се разбра, в чия полза е това подновяване“, каза още енергийният министър.

Александър Николов допълни, че новият мениджмънт на "Булгаргаз“ влиза в контрол в петък и ако някой смята, че в рамките на 6 часа може да се реализира нещо драстично и критично – нека да го уведоми как би могло да се случи това.

"Второто важно нещо е, че в краткия си период на контрол на дружеството се установяват няколко важни и интересни неща. При текущата наличност от малко над 600 000 лв., подписаните договори и съгласия за освобождаване на служители – надхвърлят 170 000 лв.

Относно финансовото състояние: предстоящите плащания на дружеството надхвърлят 650 млн. лв., а отворената ликвидна дупка на т.нар. от бившия мениджмънт "фантастична компания“, към момента надхвърлят 200 млн. лв.

Подходът спрямо управляването на човешкия капитал, относно най-критичното звено на компанията, а именно хората, които правят структурата на ценовите предложения към КЕВР е меко казано критичен. Същото важи и за финансовото състояние и управлението на финансовите ресурси в компанията.

И още нещо. Беше коментирано, че общият размер на сделките в двата дни е 60 хил. мегават часа, това обаче не е вярно. Общият размер на сделките е 37 400 мегавата. Това е поради една много проста причина. Както казах "Булгаргаз“ има задължение да продава излишъците, когато такива се появят. В случая, когато времето е по-меко, тогава намалява и консумацията в България.

Размерът на общия излишък е 14% от планираното количество на дневна база.

Няма да коментирам и това, че някои хора не правят разлика между милиони и милиарди, но очевидно, когато се изтъргуват 37 хил. мегават часа на средна цена от около 150 лв. се вижда, че общата стойност на сделката е малко над 5 млн. лв.

Разликата между предходното управление на дружеството и текущото още в първият си ден е ясна. Всички сделки са се случили на базов хъб "Балканн“, защото той дава възможност за прозрачност и проследяване на сделките. Сделките са били с много контрагенти, а не с един или двама. Т.е. всички, които са имали възможност да закупуват количества от тези излишъци са го направили", коментира министър Александър Николов.

Той посочи, че през последните няколко дни той и други експерти от Министерството на енергетиката са били на официално посещение в Азербайджан, на което отвъд частта, която е за развитието и перспективите през южния газов коридор са се осъществили и много двустранни срещи.

"Разговаряхме с всички наши съседи, както по оперативни въпроси, така и по въпроси свързани по стратегически перспективи, които да отведат страната ни на съвсем различно ниво през следващите няколко години, по отношение на глобалната енергийна карта и не само свързана с пренос и търговия на природен газ“, каза още Николов.