Вземаме допълнителни мерки, за да защитим потребителите заради по-високата цена на газа. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на брифинг, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Николов увери, че Министерството на енергетиката няма да допусне спекулации по темата и е възложило пълен преглед по оперативното управление за доставките, осигурени от "Булгаргаз“, както и на други дружества под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

По думите ну министерствата на енергетиката и на финансите ще адаптират при нужда мерките за компенсация, така че рисковете за дружествата, свързани с топлоподаването, да бъдат избегнати за целия отоплителен сезон, като фалити също няма да бъдат допуснати. Министърът подчерта, че програмата за компенсиране на високите цени в енергетиката е нова и продължава да се оптимизира. Той изрази надежда, че по-ниските цени на газа, увеличените доставки и намаленото ползване поради топлото време ще се отразят положително на стойността му в бъдеще.

Той допълни, че на най-високо равнище продължават и усилията за гарантиране на количествата синьо гориво от Азербайджан при по-добри цени от настоящите. Министър Николов заяви, че ще се разследват и причините за забавяне при инфраструктурните проекти, в това число и този за разширение на капацитета на хранилището за природен газ в Чирен.

Александър Николов подчерта още, че цените са пряко свързани с ценовата динамиката при петрола, европейските газови пазари и ограничените запаси в Чирен, но въпреки това българският газов пазар все още е доста по-конкурентен от редица чуждестранни.

Министърът бе категоричен, че проверките в дъщерните дружества от системата на БЕХ, включително "Булгаргаз“, са функция от решенията на техните ръководства. Той анонсира също, че му предстои среща с гръцкия министър на енергетиката Костас Скрекас, на която ще бъдат дискутирани причините за забавеното изграждане на газовия интерконектор с южната ни съседка. Николов отбеляза, че това затруднява диверсификацията на доставките природен газ за България, като на разговорите ще бъде поставен и въпросът за неустойките заради проблема.