Докато съм министър - България няма да води преговори с наведена глава и България не се продава, нито поддава, на каквато и да е цена, на който и да е търговски контрагент. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов, предаде репортер на Агенция "Фокус“ . Той изреди и хронологията на събитията.

"На 1-ви април е получено писмо от "Газпром Експорт“ , относно начинът на плащане. Своевременно дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са предприели абсолютно всички необходими мерки, за да се подсигурят количества, включително – спиране на добива от "Чирен“ , съответно подсигуряване на по-дълъг период за консумация при създалата се ситуация, както и алтернативни доставки.

Следствие на полученото писмо е поискано правно становище по съществуващия договор и съответните свързани рискове при приемане на потенциалното искане на "Газпром“. В писмото от страна на "Булгаргаз“ към "Газпром експорт“ са поискани допълнителни разяснения“, разясни министър Николов.

Следва и второ писмо от "Газпром Експорт“, но разяснение на поставените от българска страна въпроси не са дадени.

"Поискали сме правно становище по съществуващия договор и отговорът на това правно становище ясно аргументира рисковете и потенциално изпадане в неизпълнение на нарушаване на санкциите на ЕС към Русия.

Министерството на енергетиката своевременно информира и ГД "Енергетика“ в ЕС. И нещо много важно.

На 26-ти април е получено трето писмо заявяващо спиране на доставките на природен газ към България. Това следва да се потвърди физически и буквално до минути ако е факт“, коментира още Николов.

Той посочи, че изводите от цялата ситуация са няколко.

"Булгаргаз, съответно България е дългогодишен, лоялен и коректен партньор по съществуващия договор. Плащанията по него са регламентирани в щатски долари. Булгаргаз разполага и към днешна дата с пълен пакет банкови реквизити - доказващи последно плащане през месец април към "Газпром Експорт“, по авансова фактура за настоящия месец. Недоставянето на съответните количества от страна на "Газпром“ е очевидно неизпълнение на съществуващия договор за доставка на природен газ.

Българският енергиен холдинг е осигурил непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ и това означава, че не се очаква ограничителен режим.

Както вече споменах, всички търговски и правни изисквания са спазени, очевидно е ясно, че природния газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие“, каза още министър Николов.



Той добави, че към момента всички доставки са гарантирани.

"Към момента всички доставки са гарантирани за минимум месец напред. Това не означава, че след това ще имаме проблеми с оглед на последната ситуация", каза още министърът.