Министерството на земеделието излезе с позиция, след като по-рано днес няколко животновъдни организации се противопоставиха на водената от правителството политика в сектора. Браншовите организации случващото се в момента "води до унищожаването на млечното животновъдство". 

От Министерството на земеделието и храните заявиха, че "няма причина за протестите на животновъдите", а по думите им подписани Меморандум в края на септември се "изпълнява стриктно". 

Земеделското министерство заявява, че към този момент са изплатени 381 633 157 лева. От ведомството съобщават, че още на 28 септември Държавен фонд "Земеделие" изплати 179 325 404 лв. на 34 695 земеделски стопани по държавната помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Остатъкът от 44 386 527 лв. ще бъде преразпределен след отпадане на тавана за помощта, който е в размер на до 250 000 евро, заявяват от МЗХ. 

В изпълнение на поетите ангажименти на последното си заседание Министерският съвет одобри 27,5 млн. лв. заедно с още 20 млн. лв., които вече са дадени от ДФЗ Министерски съвет осигури общо 47,5 млн. лв. по програма de minimis. Представителите на браншовите организации са поканени да участват в работната група, която ще разработи методиката, по която ще се изплащат средствата.