Министерството на здравеопазването изпрати до Агенция "Фокус" отговори на въпроси, поставени по-рано днес от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) във връзка със спрени доставки на Ротарикс ваксини.

Публикуваме отговора на Министерството без редакторска намеса:

Министерството на здравеопазването е изготвило и одобрило нов проект на Национална програма за профилактика на ротавирусните гастроентерити в Република България 2022-2025г., който предстои да бъде разгледан от Министерския съвет. Към момента обаче Законът за държавния бюджет на Република България за 2022 г. не е приет и до 31 март 2022 г. ще се прилага Законът за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигу-рителна каса за 2021 г.

За всичко това МЗ е информирало НЗОК и е предложило дейностите по осигуряване на ваксини да продължат до приемането на бюджета за 2022 г. и респективно до одобряването на новата Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити 2022-2025 г.

Министерството и НЗОК продължават диалога по темата.

Обръщаме внимание, че към момента при общопрактикуващите лекари има налична друга ротавирусна ваксина, която е на разположение на родителите, желаещи да имунизират децата си срещу ротавирусни гастроентерити.