Министерството на културата предлага проф. Атанас Куртев за орден "Стара планина“ - без лента, втора степен, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на проф. Атанас Куртев с орден "Стара планина“ - без лента, втора степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Предложението е направено от Академичния съвет на Сдружение "Българската академия на науките и изкуствата“ и е подкрепено от Министерство на културата.

Проф. Атанас Куртев е изнесъл над 1200 солови концерта и над 150 концерта като солист на симфонични оркестри в повече от 30 страни. Реализирал е студийни радиозаписи на около сто творби за пиано, има издадени 3 грамофонни плочи, 4 компактдиска, музика към 7 филма, както и над 100 музиколожки публикации в различни страни.

За 40 години (1977 - 2017 г.) класът по пиано на проф. Атанас Куртев е изнесъл публично в София и в други български градове над 80 напълно различни едностилни концерти, включващи в отделни многосерийни интеграли клавирното творчество на световни композитори. Негови изтъкнати ученици и студенти са заслужили над 120 награди от големи национални и международни клавирни конкурси. Редица негови възпитаници концертират и преподават пиано във висши музикални институти в десетки страни на четири континента. Почетен член на Софийската филхармония и на Научния съвет на Мемориален музей "А. Скрябин“ в Москва.