Парламентът реши Министерството на финансите да продължи да отговаря за международните арбитражни дела, предаде репортер на "Фокус". 

Решението бе прието с 163 гласа "за" и 52 "против".

В разгледания проект на решение се предлагаше тези правомощия да бъдат прехвърлени на Минситерството на правосъдието. 

Мотив за промяна е обстоятелството, че чл. 31 от Гражданския процесуален кодекс се отнася до производствата пред националните държавни съдебни органи и правителството на държавата по международни арбитражни дела попада извън обхвата на кодекса. 

Предложението бе направено също така с цел опитимизиране на процесите на държавното управление с цел разширяване на процесуалното представителство на страната, извършвано от министъра на правосъдието. 

В рамките на 47-ото Народно събрание Министерският съвет два пъти е внасял проекта на решение, с което вместо министърът на финансите, министърът на правосъдието да бъде представител на държавата по дела, включително и международни арбитражни дела. И двата пъти предложението е било отхвърляно от народните представители със становищата, че това нарушава процедурните изисквания и с отрицателно становище на ВКС. 

Срещу решението бе и правосъдният министър Атанас Славов. Той обяви, че след проведен разговор с Василев двамата са стигнали до решението да се създаде междуведомствен съвет с участието както на Министерството на правосъдието, на Финансово разузнаване и други институции, който да изработва общите стандарти и правила, по които да се осъществява възлагането на средствата на съответните кантори и дружества, които осъществяват тази защита. Дейността обаче да остане в Финансовото министерство.