Министерството на енергетиката подкрепя действията на Българския енергиен холдинг за промяна на седалището и адреса на управление на "Мини Марица-изток“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на министерството. Независимо от взетото решение от Съвета на директорите на "Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, към настоящия момент не са извършени необходимите задължителни действия от страна на изпълнителния директор г-н Тодор Тодоров.

Въпреки, че след избирането му е надлежно вписан в Търговския регистър като член на Управителния съвет и изпълнителен директор на предприятието, последният не се е явил на заеманата от него длъжност повече от една седмица. Г-н Тодоров е бил длъжен да се яви на работното си място и да заеме мандатната си длъжност на 12.01.2022г., а последният се е явил едва на 18.01.2022г.

Бездействието на г-н Тодоров относно своевременното му встъпване в длъжност е грубо нарушение на закона и представлява заплаха за сигурността на Република България. "Мини Марица-изток“ е предприятие, включено в списъка на стратегическите обекти от национално значение в енергетиката. С оглед установеното и изложено в настоящата позиция, очакваме съответните органи да се самосезират и да извършат надлежна проверка относно разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност.

За нас остава изненада и факта с какво синдикатите в предприятието считат, че една административна мярка накърнява правата и интересите на работниците в предприятието, а именно – промяната на седалището и адресът на управление.

Решението е взето при пълно съблюдаване на законите на Р. България - законодателят е възложил на общото събрание/едноличния собственик да определя начина на осъществяване на дейността на търговските дружества, включително определянето на седалището и адреса на управление на всяко едно дружество. Считаме, че промяна на седалището и адреса на управление на ММИ няма абсолютно никакво касателство с дейността на дружество, като нито се засяга правата и интересите на служителите/работниците на предприятието, нито на неговите контрагенти.

Министерството на енергетиката няма право да се намесва в управлението или в текущата оперативна дейност на публичното предприятие и следва да спазва правата му по отношение на упражняването на всички права на собственост в съответните дъщерни дружества. Не става ясно защо и как други субекти (включително организации) изразяват становища, препоръки и декларации относно извършването на действия и вземането на решения, които законодателят не е предвидил да имат право.

Предоставената декларация от страна на синдикатите съставлява намеса в оперативната самостоятелност на принципала на ММИ, като цели само и единствено внасяне на напрежение сред работниците и обществото.