Министерският съвет реши прокурорът от Софийската градска прокуратура Виктор Тарчев, определен за заместник на националния ни член в Евроюст, прокурор Иванка Которова, да изпълнява своите функции до 1 януари 2022 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С Решение № 433 от 22 юли 2019 г. на Министерския съвет г-н Виктор Бориславов Тарчев - прокурор в Софийската градска прокуратура, е бил определен за заместник на националния член в Eurojust от Република България, с обичайно работно място в гр. Хага, Кралство Нидерландия, считано от 01 септември 2019 г. до 12 февруари 2022 г. Господин Тарчев е сред одобрените от Колегията на Европейската прокуратура кандидати от България за европейски делегиран прокурор.

Евроюст е специализирана структура на Европейския съюз. Създаден е с Решение на Съвета на ЕС от 28 февруари 2002 г. като орган за засилване на борбата срещу тежката престъпност. Задачата му е да подкрепя и засилва координацията и сътрудничеството между националните органи за разследване и съдебно преследване на тежката престъпност, засягаща две или повече държави членки, или изискваща съдебно преследване върху обща основа, на базата на извършените оперативни действия и на информацията, предоставена от органите на държавите-членки и от Европол.

Съставът на Евроюст включва по един национален член, командирован от всяка държава членка, заместник на националния член и друго лице, действащо като помощник.