Министерският съвет прие актуализация на Националната програма за реформи на Република България за 2022 година, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Министерският съвет прие актуализация на Националната програма за реформи (НПР) на Република България за 2022 г. Тя е изготвена в рамките на Европейския семестър, който е временно адаптиран спрямо Механизма за възстановяване и устойчивост, както и отчита влошената и непредвидима икономическа среда, обусловена от геополитически рискове.

Акцентът в актуализирания документ е поставен върху областите от Националния доклад от 2020 г. и върху напредъка в адресирането на Специфичните препоръки на Съвета на ЕС от 2020 г. Това се налага поради обстоятелството, че през 2021 г. Европейската комисия не предложи специфични препоръки по отношение на структурните политики и докладите по страни за 2021 г. не бяха изготвени, както и поради предвиденото по-късно публикуване на доклада за България за 2022 г. - след официалното изпращане на НПР през м. май.

Програмата се фокусира върху изпълнението на мерките, адресиращи специфичните препоръки на Съвета от 2020 година. В документа е представен и преглед на напредъка по Целите за устойчиво развитие на ООН.

Актуализацията на НПР за 2022 г. е разработена в съответствие със средносрочната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г. и с Конвергентната програма на Република България (2022-2025 г.).