Правителството одобри проект на Постановление на Министерския съвет за създаване на Съвет за електронно управление при МС, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. С Постановлението се регламентира състава и организацията на дейността на Съвета за електронно управление (СЕУ, Съвета) като орган на Министерския съвет за цялостна координация на изпълнението на политиката за електронното управление. Чрез него Съветът се привежда в съответствие с актуалната структура на Министерския съвет. Председател на Съвета е министърът на електронното управление, а негови членове са всички министри съгласно решението на Народното събрание от 13.12.2021 г. за определяне на структурата на Министерския съвет. Регламентира се и Бизнес съветът, в който участват по двама представители на организации от сектора на информационните и комуникационните технологии. Към СЕУ се създава Постоянна работна група и се предвижда възможността да бъдат създавани временни работни групи за постигане на конкретни цели и/или резултати. С Постановлението се гарантира установяването и функционирането на ефективен координационен механизъм за изпълнение на политиката за е-управление, който дава възможност да бъде отчетено мнението на всички заинтересовани страни и който ще доведе до по-качествени решения в полза на цялото общество.



Министерският съвет прие решение за промени в състава на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. На мястото на д-р Димитър Петров е определен доц. д-р Любомир Бакаливанов. Доц. Бакаливанов е завършил в Медицински университет-София, специалност "Медицина“. Има призната специалност по "Анестезиология и интензивно лечение“. Заема длъжности като началник на Отделение по анестезиология и интензивно лечение, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение, заместник- директор и председател на съвета на директорите на МБАЛ-НКБ-ЕАД, заместник- министър в служебно правителство. На мястото на Цветозар Исаев Младенов като представител на Министерството на здравеопазването се предлага да бъде определена д-р Нели Константинова Таринска. Д-р Таринска е завършила Медицинска академия - София, като има придобити специалности по "Вътрешни болести“ и "Онкология“. Към настоящия момент заема длъжността началник на отдел "Лекарствени продукти“ в Министерството на здравеопазването.

Министерският съвет прие решение, с което одобри създаването на постоянна междуведомствена комисия, подпомагана от експертна работна група, за обекта на световното наследство "Старинен град Несебър". Междуведомствената комисия и експертната работна група ще допринесат за прилагането на ясна и дългосрочна политика на държавно и общинско равнище за трайно решаване на проблемите на "Старинен град Несебър" в съответствие с критериите на ЮНЕСКО за поддържане на изключителната универсална стойност на обекта и осигуряване на устойчивото му развитие.

В координация с всички заинтересовани институции и структури, междуведомствената комисия и експертната работна група ще изработят политики, предложения за законодателни мерки, ще съгласуват и координират решенията, плановете и проектите за консервация и развитие на "Старинен град Несебър", както и ще наблюдават прилагането на препоръките и решенията на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО по отношение на обекта на световното наследство "Старинен град Несебър".

Правителството ще подпомогне финансово студентите и докторантите заради високи сметки за ток в студентските общежития. Около 28 000 души ще получат по около 60 лв. за периода октомври - декември 2021 г. За целта Министерският съвет отпусна 1,545 млн. лв. на държавните висши училища и дружеството "Студентски столове и общежития“ (ССО) ЕАД, които стопанисват общежитията. Те имат ангажимент да ги разпределят между студентите и докторантите, на които се полага съответната помощ.

Прогнозните стойности на компенсациите са направени на база на разликата между средната месечна начислена цена на електрическата енергия по фактурите на студентските общежития и среднопретеглената регулирана цена на електрическа енергия за битови крайни клиенти. Тази разлика вече е частично компенсирана по програмата на Министерството на енергетиката за небитовите потребители. Висшите училища получиха компенсация от 110 лв/МWh за месеците октомври и ноември и 128,98 лв./МWh за месец декември 2021 г. Допълнителните средства за подпомагане на студентите се осигуряват от одобрени вече разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. За изпълнението на програмата ще се сключи Споразумение между Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на енергетиката (МЕ). Така МОН се задължава да уведомява енергийното министерство за размера на компенсацията на съответния университет или ССО. За определяне на сумите ще се сформира Комисия за изпълнението на програмата, в която ще бъдат включени представители на МОН и на Националното представителство на студентските съвети. Съгласно друго правителствено решение блоковете на висшите училища и на дружеството "Студентски столове и общежития" (ССО) ЕАД ще бъдат добавени в програмата на Министерството на енергетиката (МЕ) за подпомагане на небитовите потребители.