Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на спорта за 2021 г. в размер на 104 037 лева. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Един от основните механизми за реализиране на административната реформа и постигане на ефективност в Министерството на спорта е прекратяване на правоотношенията със служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Във връзка с прекратяване на правоотношенията със служители и с нормативното задължение на органа по назначаването да изплати полагащите се обезщетения са необходими допълнителни средства в размер на 104 037 лв., в т.ч.: Обезщетение по чл. 61 от Закона за държавния служител (ЗДСл) и чл. 224 от Кодекса на труда (КТ) за неизползван годишен отпуск; Обезщетение по чл. 106, ал.3 от ЗДСл и чл. 222, ал.3 от КТ при придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст; Обезщетение по чл. 106, ал.4 от ЗДСл и чл.220 от КТ за не спазен срок на предизвестие при прекратяване на правоотношението.

След прекратяване на правоотношенията със служителите ще бъдат предприети действия за оптимизиране на структурата и състава на Министерството на спорта, както и ще се предостави допълнителна възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители с професионален опит в Министерството на спорта.

Очакваните резултати от приемането на Постановлението са свързани с осигуряване на възможност за оптимизация и модернизация на структурата на Министерството на спорта, което ще доведе до повишаване на ефективността и качеството на работа.

В тази връзка се предлага допълнителните средства в размер на 104 037 лв. за изплащане на обезщетения на персонала във връзка с предстоящите структурни промени да се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.