Министерският съвет одобри законопроект, с който се създава правна уредба за изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Вецев срещу България“ (решение от 2 май 2019 г., в сила от 2 август 2019 г.), съобщиха от правителствената информационна служба. С него е прието от Съда, че е нарушен чл. 8 - право на зачитане на личния и семейния живот от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (Конвенцията).

Предлага се допълнение на чл. 250 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, като се създадат алинеи, предвиждащи обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение задържане под стража да се конвоират на територията на страната, когато при изключителни причини от личен и семеен характер това е постановено от орган на съдебната власт. Конвоирането ще се извършва от Главна дирекция "Охрана“ (ГДО), като при необходимост може да поиска съдействие от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат допълнения на чл. 391, ал. 3 от Закона за съдебната власт, предвиждащи ГДО да конвоира обвиняеми и подсъдими на територията на страната, когато това е предвидено в закон, а организацията и редът за осъществяване на конвойната дейност от служителите на ГДО да се регламентира с инструкция на министъра на правосъдието, в съответствие с Конвенцията и практиката на ЕСПЧ.

Очакваните резултати от предложения законопроект са свързани с изпълнение на международните стандарти в областта на правата на човека и на решението "Вецев срещу България“. По-конкретно създава се законова възможност да се изпълни разпореждане на орган на съдебната власт, който, след като е сезиран с молбата на лице с мярка за неотклонение задържане под стража да присъства на погребението на негов близък и след като е извършил конкретна преценка за нейната основателност, я е уважил.