Оказа се, че повече от 70% декларират, че са жертви на Синдрома на изпепеляването. Това каза Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в дневния блок "Добър ден, Българя“ на Радио "Фокус“ . Тя заяви, че са направени много международни проучвания, които ясно доказват, че медицинските специалисти са от професиите, които са най-много засегнати от Синдрома на изпепеляването.

"В България такива медицински проучвания са правени и в нашата организация. Миналата година проведохме няколко национални представителни проучвания във връзка със Синдрома на изпепеляването сред медицинските специалисти. Оказа се, че повече от 70% декларират, че са жертви на Синдрома на изпепеляването. Това е изключително тежък проблем и всъщност няма програма за справяне с този проблем“, обясни тя.

Милка Василева добави, че около COVID-19 пандемията е бил тежък период за медицинските специалисти. "Трябваше да работят в нова, неизвестна ситуация, трябваше да се учат в крачка много бързо, трябваше да работят на няколко места и без почивка. Това доведе до много, много случаи на проблеми със Синдрома на изпепеляването и сега искрено се надявам да има по-спокойни времена, за да могат колегите да отдъхнат. А отделно самият КОВИД синдром след преболедуване допринася за допълнително усложняване на психичното състояние на хората“, допълни Василева.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"