Повече от 30 000 медицински сестри липсват в нашата система на здравеопазване и това пролича особено ясно в последните две години в ситуацията на пандемия от COVID-19. Това каза Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в дневния блок "Добър ден, Българя“ на Радио "Фокус“.

"Ситуацията е много трагична, защото в момента 30% от работещите медицински сестри са на възраст над 65 години. Те биха могли още утре да излязат от системата. Други 31% са медицински сестри, които са на възраст над 61 години. В следващите три години те придобиват право на пенсия и отново могат да излязат от системата. Това означава, че в следващите пет години, ако нещата не се променят, ще останем с 10 000 сестри“, обясни Милка Василева.

Тя отбеляза, че се правят отделни малки стъпки за положителна промяна на ситуацията. "За съжаление обаче с малки стъпки нищо няма да се постигне. Да, беше увеличен малко броят на местата за студенти "Здравни грижи, медицински сестри и акушерки“, но когато непрекъснато говорим, че професията не е притегателна за младите хора поради факта, че са изключително ниски заплатите, че не са добри условията, че липсват възможности за кариерно израстване, отново липсата на уважение от обществото – няма как младите хора да бъдат привлечени. И действително завършват около 500 души на година, но около 80% от тях веднага заминават в другия свят, където им предлагат това, което им е необходимо“, поясни председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Според нея българските медицински специалисти не са добре оценени нито от обществото, нито от държавата. "Ако това не беше така, повечето медицински сестри и лекари нямаше да заминават на Запад, където получават добри доходи, добри условия на труд и добри възможности за кариерно израстване“, коментира тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"