Прави се опит да се прикрие провала на твърде прехвалената Система за управление на отпадъците в столицата. Това заяви заместник-председателят на групата на "БСП за България“ и на Столичния общински съвет Милка Христова в изказване във връзка с доклад относно изпълнението на проекта "Закриване и рекултивация на сметоразтоварище - с. Долни Богров чрез обезвреждане и оползотворяване", по време на днешната сесия на общинския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Колеги, чудех се как да започна своето изказване и ще го започна с една осъвременена народна мъдрост. Този доклад е пример как се прави опит едно следствие да се представи като причина, или, по народному – как каруцата се слага пред коня. Какво ни се предлага по същество в доклада – Столична Община да преустанови приеманевто на отпадъци за оползотворяване на територията на сметоразтоварището в село Долни Богров, като по-интересното е, че това се прави, забележете, във връзка с едно предходно наше решение, от последното ни заседание на 16 декември миналата година, на което ние учредихме безвъзмесдно право на ползване на дружество "Софекострой“ върху вещ, частна общинска собственост, която представлява уплътняваща машина – компактор, като правото, което учредихме, беше да не е по-късно от месец август 2023 г.“, посочи тя.

"Сега, възползвайки се от това наше решение, касаещо, забележете, една машина, ни се предлага да дадем съгласие, тъй като тези срокове не са одобрени от Столичния общински съвет – да дадем съгласие Столична община да преустанови приемането на отпадъци на депото в село Долни Богров, като мотивът е този срок да бъде в съответствие с вече взетото решение за контактора. Казано накратко, прави се опит по заобиколен начин, така, ако може да минем по-тънко от общественото мнение, да удължим незаконното депониране на отпадъци на депото в Суходол до август 2023 г., като по този начин прикрием, със съжаление го казвам, провала на твърде прехвалената Система за управление на отпадъците в София“, изтъкна Милка Христова.

"Ще кажа съвсем накратко какво имам предвид. Според тази система, всички знаем, че Заводът за преработване на твърди отпадъци трябваше да преработва в RDF гориво около 180 хил. тона, като остатъкът от около 78 хил., което не е RFD, трябваше да се депонира на новото сметище на Садината, което е един от елементите на този проект, като до изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF, същият трябва да се гори в циментови заводи. На практика какво се получава, това е вече твърде тиражирано и коментирано – заводът произвежда не 180 хил. тона, само 60 хил., тъй като циментовите заводи отказват да го приемат и да го горят, с изключение на завода във Враца. Обясненията са различни, няма да влизам в детайли, но най-често се твърди, че RDF-ът ни е с лошо качество и не развива нужната температура“, подчерта тя.

"За горенето на тези 60 хил. т RDF, за което софиянци плащат всяка година около 10 млн. лв., за да го докараме до тези заводи, които го изгарят. Въпросът е, обаче, какво се случва с непроизведения около 120 хил. тона RDF, тоест – непреработения боклук в RDF. Ситуацията е следната – около 60 хил. тона, тоест около една трета, се карат на новото сметище на Садината, а останалите две трети, забележете, повече от 100 тона се карат на старото сметище в Долни Богров, което трябваше за бъде затворено, след като започне работа заводът ни в село Яна“, каза още Христова.

"Трупането на балите боклук на "Хан Богров“ благовидно се представя не като депониране, а като приемане на отпадъци за оползотворяване, служещи за рекултивация на депото“, изтъкна тя.

"Стана ясно напоследък, че клетка 1 на новото депо на Садината е с почти изпълнен капацитет и Столична община прави опит да разреши проблема като продължи мнимата рекултивация на депото в село Долни Богров до август 2023 г., като за целта, забележете, в ход е вече процедура да се повдигне билото на това старо сметище, разбирайте – да се увеличи неговият капацитет, за да може да се трупа там по 150 хил. тона смет за година“, отбеляза Христова.

"Обещанието 2015 г. старото сметище да бъде приключено, рекултивирано и там да е налице гора с 80 хил. дървета не е налице. Напротив, ние ще продължим да трупаме там столичните боклуци, с което ще прикриваме провала на прехваления проект за Система за управление на отпадъците“, заяви тя.

"Няма да подкрепя този доклад, с който се прави опит тези неблагоприятни и позорящи всички нас факти, да се прикрият“, завърши Милка Христова.