На настоящия етап цената на превозните документи и на картите няма да се промени и ще си остане същата. Това каза Милка Христова – заместник-председател на СОС от БСП и действащ адвокат, в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“. По думите й цената е манипулативно изчислена и нагласена.



"Ще се спра с няколко думи на самото решение на Административния съд от 31 януари тази година, с което е отменена уредбата за организация на транспорта на Столична община в частта й, с която се определя цена в размер на 1.60 лева за единичното пътуване. Но забележете, наред с това са отменят и правилата, по които е определена тази цена, както и всички цени на превозни документи, които се образуват по тези правила. Действително бях адвокат на група жалбоподатели по това дело и съм удовлетворена, че съдът възприе почти всички мои доводи и възражения, които бяха свързани с това, че цената от 1.60 лева е незаконосъобразна и икономически неправилно определени. А всъщност, съдът доказа правотата на нашето твърдение, имам предвид групата на общинските съветници на БСП в Столична община, което ние изразихме на сесията когато се приемаше наредбата, че цената от 1.60 лева на единичното билетче и на останалите превозни документи е манипулативно изчислена и нагласена, за да допълни липсващите приходи на Общински градски транспорт, натоварвайки обаче несправедливо пътуващите в него, особено тези с единични билети. На настоящия етап цената на превозните документи, вече по същество на вашия въпрос, и на картите няма да се промени и ще си остане същата, тъй като веднага на следващия ден, след като беше обявена отмяната на наредбата колегите от Столичния общински съвет от мнозинството на ГЕРБ и патриоти, както и ръководството на Столична община обявиха, че ще обжалват това решение пред Върховния административен съд (ВАС). Така че до излизане на окончателното решение на съда, софиянци ще продължат да пътуват по досегашните цени. Ако Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд София град, тогава ще се наложи тарифата и единичното билетче да променят своя размер“, обясни Милка Христова.

По думите й гражданите на София винаги са в догонваща позиция поради злоупотребата с право на административния орган. "Тъй като решението все още не е окончателно. Наредбата ще бъде отменена тогава, когато това решение влезе в сила. Както вече заявих, Столичния общински съвет, мнозинството на ГЕРБ обяви, че ще обжалва. Между другото, имам чувството, че съм в римейк, ще върна малко лентата назад и ще припомня на гражданите на София, че вече участвах в подобен филм. 2016 година беше приета първата наредба, на която цената на единичното билетче беше 1.60 лева – обжалвах тази наредба и цената от 1.60 лева. Спечелихме делото пред Административен съд София град, и отново Столичния общински съвет в мнозинството си обжалва това решение пред ВАС, и забележете, постъпи изключително непочтено към гражданите на София, тъй като в периода до заседанието на ВАС беше приета изцяло нова наредба, с преходни разпоредби беше отменена старата наредба. Целта беше делото пред ВАС да бъде прекратено поради липса на предмет, липса на акт, който да бъде оспорван. Така се запази цената от 1.60 лева, и именно тази "втора нова наредба“ аз отново обжалвах, и сме отново изправени пред ситуация, при която отново ще бъде оспорвана. Тази игра "настигни ме“ в един момент е доста недостойна, тъй като на практика се получава следната ситуация: административният орган приема едно незаконосъобразно решение, съдът го отменя на първа инстанция и преди да дочака преценката на върховната инстанция този административен орган сам си отменя незаконосъобразния акт. По този начин гражданите са винаги в една догонваща позиция поради злоупотребата с право на административния орган – нещо, което според мен, софиянци не заслужават. Така че ще изчакам да видя какво точно ще бъде обжалването и се надявам този път да не изненадват на входа на ВАС с още по-нова наредба“, каза още тя.

По думите й цената на билета за градския транспорт в столицата към този момент е определена поне с 25% по-висока от действителната.

"Центърът на градска мобилност и Столична община определят тази цена ползвайки едни некоректни данни, по тази начин получават по-висока себестойност на билета отколкото е. Правилното ценообразуване, според мен, изисква цената да не се натаманява, защото в момента се използва изключително порочният приходоориентиран метод. Търси се цена, която да набави нужните приходи на общинския транспорт, а не се изхожда от действителните разходи, като се търсят резерви, така че да се изключат излишните непрекъснато увеличаващи се разходи, като например, ще дам този пример: за издръжката на шапката Център за градска мобилност 2015 година са изразходвани около 13.5 млн. лева, 2017 година сумата вече набъбва на 23, забележете, а за следващата година сумата ще нарасне на 30 млн. лева. Трябва да се търсят резерви в самата система, да се намаляват разходите и респективно да се увеличават приходите“, коментира Милка Христова.

"В момента се подготвя новата тарифна политика, която също доста ни притеснява, макар че аз не съм член на комисията, която подготвя тази нова тарифна политика във връзка с провеждане на прословутата вече изстрадана тикет система. Там в края на ноември колегите от ГЕРБ реализираха едни цени, които са доста притеснителни, а именно запазване на цената на единичния билет от 1.60 лева, и забележете, едни цени, които за мен са икономически неаргументирани - въвеждат се нови електронни карти в рамките за 30 минути – 1.60 лева, за 60 минути – 2.20 лева, които обаче като имаме предвид задръствания и начина, по който се движи градският транспорт, не знам дали ще бъдат по-изгодни от единичното билетче. Още по-притеснителни са електронните карти с 20 пътувания за 30 минути, които са на стойност 30 лева - всяко пътуване е 1.50 лева. А електронните карти с 20 пътувания за 60 минути са на цена от 40 лева - всяко пътуване е 2 лева. При условие, че имате карта от 50 лева за цялата градска мрежа, лично аз не виждам кои софиянци ще избират този начин на придвижване, което всъщност отново поставя под големи резерви начина, по който се замисля новата тарифна политика за общинския градски транспорт“, добави още заместник-председател на СОС от БСП.

Тя поясни, че тарифната политика трябва да бъде съобразена с действителните разходи, като се изключат излишните и непрекъснато увеличаващи се разходи, като всяка една обществена услуга бъде достъпна за софиянци.



По думите й мотивирането на гражданите да използват предимно градския транспорт се влияе от цената на превозните документи, но тя не е единственият.

"Транспортът трябва да е евтин - да са достъпни неговите цени, да е редовен, да се движи на приемливи интервали, да осигурява удобни линии, общинските превозни средства да са чисти и отоплени, и нещо, немаловажно, което не винаги достатъчно широко се обсъжда, да има удобни спирки. Защото в момента от около 2 500-2 600 спирки поне 1/3 само се наименуват така, защото те нямат спирконавес, а имат само спиркознак с кошче за боклук. Най-скандалното - такива спирки обикновено са на места, където общественият градски транспорт се движи на най-големи интервали, това са крайните квартали и най-вече крайградските линии, гражданите чакат най-дълго, обаче вероятно Столична община ги брои втора ръка данъкоплатци, на които не се полага да имат сушина над главите. Докато не се решат тази въпроси не можем да очакваме градският транспорт да бъде по-предпочитан от личните превозни средства. Така че необходими са комплексни мерки, за да получим желания резултат. Тъй като неслучайно изследванията показват, че най-големият замърсител на въздуха в София е горенето на твърди горива, на въглища и други подобни, но ползването на личните моторни средства по отношение транспорта в София е също сериозен замърсител на въздуха“, обясни Милка Христова.



Тя бе категорична, че метрото трябва да се превърне в гръбнак на транспорта, а довеждащият транспорт трябва да бъде развит: "Необходимо е там, където няма метро, да бъде намален интервалът на движение на автобусите, те да бъдат модерни и отоплени, да се развие преди всичко електрическият транспорт в лицето както на метрото, така и на тролеите и трамваите, така че да получим и екологичен ефект, да получим и по-добро транспортно обслужване на софиянци“.