Програмата "The kids in the middle“ ще стартира в България през октомври. Тя представлява психологическа помощ към родители, които се разделят. Целта е да се предотвратят вредните за децата последствия от развода.

"Детето има двама родители и ги обича. То не би желало да бъде притискано и принуждавано да избира към кой от тях да е лоялен и към кого не“, това каза в ефира на Радио "Фокус“ психологът Милена Вировска, която е част от програмата.

"The kids in the middle“ е заимствана от Америка и е насочена към семейства, които преживяват психически или юридически развод и преживяват тежък период. Акцентът на няколкото срещи с родители ще е към нуждите на децата и предизвикателствата, пред които са изправени те в този период.

Родителите ще бъдат обучени така, че децата да не носят травматични спомени от раздялата. Тренингите ще са групови, а двамата родители ще са в различни обучителни групи, заедно с други хора в подобна ситуация.

Видеа и дневници за развитие ще са част от средствата, с които възрастните да влезнат в обувките на детето и партньора си. На следващ етап се планират и занимания за самите деца.

В началото програмата ще е платена, но надеждите са държавата да поеме част от разходите.  Милена Вировска обърна внимание, че в САЩ този вид обучение е задължително за родителите, които преминават през развод.