Целта на модерното изкуство е да провокира. Именно чрез него човек може да разкрие част от вътрешния си свят, който не може да предаде другояче. Изкуството е начин на комуникация. Това мнение изразиха в предаването "Приказките от днес" на Радио "Фокус" Милена Кънчева и арх. Веселин Алексиев, създатели на проекта "Слушалката". Инсталацията е достъпна за посетители до 25 септември 2024 г. в баня "Старинна", Пловдив.

"Видовете сфери на изкуството са и видове езици. Един говори с езика на музиката, друг с езика на литературното писане, трети чрез визуалните изкуства. Това е езика на душата“, каза Милена Кънчева и добави:

"Понякога не говорим на един и същи език, бил той и майчиният ни. Често оставаме неразбрани. По същият начин е с изкуството".

Конкретно за "Слушалката“ младите творци са събрали истории на емигранти. Те могат да бъдат чути през деветте слушалки, които са инсталирани в града под тепетата.

Става дума за девет човешки истории, които са събрани чрез интервюта:

"Отне ни не малко време и търсене в социалните мрежи, защото се фокусирахме върху българи, които вече не живеят в България, или чужденци, които са дошли да живеят в страната ни.  Издирването на такива хора отне доста време и защото хората трябваше да отговарят на този профил, но и да са съгласни да разкажат историята си“, разказа арх. Веселин Алексиев.

Въпросът е какво значи да си чужденец навсякъде, каза още архитектът, който е израснал в САЩ.

"От една страна отчуждението е породено от дистанцията и чувството, че не си на мястото, където смяташ, че трябва да бъдеш. От друга страна не само емигрантите изпитват това чувство, което значи, че не дистанцията е проблемът, а начинът, по който обществото ни се развива.

"Слушалката" е опит за изграждане на мост между миналото и настоящето, както и между общото и частното, уточниха авторите.