България вече не е под особен надзор на ЕК относно Доклада за върховенството на закона, а се намира в общата група за всички страни членки. Това каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му сериозният натиск от страна на Европейската комисия за дълбоки и съществени промени в Конституцията на България показва колко българската правосъдна система е била прогнила и закостеняла. "Това че България успя все пак да отговори на тези препоръки, променяйки Конституцията си, и вкарвайки тези препоръки в новите законодателни уредби, всъщност е позитивен знак,“ смята той.

Дипломатът предупреди, че това може да се промени и Европейската комисия може да ревизира своя доклад, ако Конституционният съд се произнесе отрицателно за някои от промените, приети от парламента. "От едната страна имаме похвала, която в момента виси на косъм да бъде провалена, и от друга страна имаме критика за липса на напредък в борбата с корупцията или поне един осъден от високите етажи на властта,“ допълни той.

Според него новите 6 препоръки в доклада към България са насочени по-скоро в сферата на съдебната система, като спиране на възможности за корупционни практики в съдебната система, увеличаването на контрола върху дейността на съдиите и прокурорите, както и увеличаване на дейността на Комисията за противодействие на корупцията. "Всички тези препоръки са насочени в посока прозрачност на водене на  съдебните дела, липса или доказателства за липса на политически натиск в дейността на съдебните органи и не на последно място много сериозни и видими резултати за борбата с корупцията, и то най-вече в висшите етажи на властта.“  

Милен Керемедчиев изрази и становището, че България едва ли ще излезе с ново име и нова кандидатура за представител в Европейска комисия поради липсата на политическа стабилност в страната.