Темата с разделението в обществото заради войната категорично се преекспонира. Голямата част от народа е балансиран по отношение на всичко това и помага с каквото може. Това каза докторът по психология Михайлина Абрашева за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“, по повод емпатията или липсата й към нуждаещите се украински бежанци.

"В такива сложни ситуации, каквато е настоящата, неутралитетът е най-доброто поведение. Българинът е врял и мъдър народ, и като личност, и като народопсихология. Видял е много, преминал е през много, няма как да не е на различно ниво на духовно развитие. Това, че има части от обществото ни, които са инфалтини, това е друга тема“, допълни още психологът.

Според нея това, че се чувстваме бедни и все сме на края на процесите сред европейските страни е една от причините за споровете в обществото ни, каза още тя.

"Но аз имам и едно друго обяснение, което е свързано с моята сфера, с народопсихологията – естествено, проявите на високомерие и арогантност от страна на хората в беда дразнят и не се толерират от българина. И много дълбоко в колективното ни подсъзнание има "страха да не се мина“. Не че не се е случвало, нека да си го кажем – този страх има своите корени и основания, но не ни е темата сега да ги коментираме. И когато се наблюдават прояви на пренебрежение от страна на хората в беда, демонстрации на излишна показност пак от тяхна страна, то този страх се засилва и започва едно глухо бучене, което се изразява точно в това, което казахте – "Защо трябва да се помага на неблагодарници, идващи отвън, а не на мен?“ И така си обяснявам реакциите в социалните мрежи срещу тези 40 лева, които държава дава или към поведението на някои от украинските бежанци, които пък и те малко преиграват на моменти“, коментира още доктор Абрашева.

Емоцията страх е много удобна и в големи количества предизвиква липса на разум и живот на автопилот, допълни още тя.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“