Трябва да се отговаря на всички нападки. Задължително е. Всеки се страхува, че "Хизбула“ ще отговори. Тази организация е с много голям терористичен опит. Това заяви международният анализатор Димитър Гърдев по БНТ.

Този вид специална операция нанесе много сериозен удар на "Хизбула“, добави той.

На въпрос, ако се докаже, че има българска страна, мишена ли сме, експертите бяха категорични, че да. Освен това може да се наложи да отговаряме за тероризъм, подчерта експертът по сигурност доц. Милен Иванов.

Не е задължително да има митнически операции, за да има извършен трафик. В случая има парични потоци. Който и да е планирал операцията в Ливан, едва ли е планирал всички ефекти от нея. Не е ясно дали на пазара не се продават такива устройства на пазара. Има сериозен проблем със сигурността и това рязко ще вдигне разходите на всички – от авиокомпании до технологични производители и ще се отрази на цените, обясни Иванов.

По думите му това е класическа схема за пране на пари.

При разследването на този скандал трябва държавата да се разграничи, смята Гърдев. Операцията е уникална по своя размах. С нея беше нарушена командната структура на "Хизбула“. Това е подготовка за широкомащабна инвазията на Израел. Говори се вече за навлизане в ливанска територия. Ударът върху "Хизбула“ е сериозен, досега не е имало такъв.

Взрив сложен в батерия, нищо кибер няма тук. Взривът е 20 грама, използва се в детонаторите. Малък по грамаж взрив дава голям ефект. Но никой няма да поеме отговорност. Прави впечатление, че Израел много искат да воюват с "Хизбула“ и Иран, но няма отговор. Предполагам, че ще има кратка инвазия в южната част на Ливан и ще има изчакваща позиция, заяви Иванов.

Целта на този атентат е точкова атака на определени хора, проблемът е, че тези устройства са били раздадени на други хора, за съжаление и деца, посочи той.

Тази атака показа уязвимост на цялата групировка. Сега съществува риск да се използва този метод на атака и в бандитизма, каза Гърдев.