Бяхме свидетели на едно политическо сътресение в Германия. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" бившият вицепремиер Меглена Плугчиева, извънреден и пълномощен посланик на България в Германия от 2004-та година до 2008-а година.

"Така се отчете, защото Бавария е една от основните провинции, тя се води даже свободната държава в Бавария и съответно тя е с ключово значение както като население, така и като икономическа мощ. Там Християнсоциалният съюз (ХСС) падна на 37%, което е не бивало нисък резултат за тази партия, водеща и единствена в Германия  само в Бавария. И на второ място се класира точно "Алтернатива за Германия“, а либералната партия даже не влезе в съответния парламент на Бавария. В Хесен имаме сходна ситуация, като най-голям губещ от изборите е Социалдемократическата партия и след това са Зелените. Отново имаме един висок резултат при "Алтернатива за Германия“ – над 18% при една много висока избирателна така активност на населението: в Бавария над 70%, в Хесен на 65%. На вашия въпрос защо, основната причина анализаторите намират в незадоволителното управление на правителството на точно както е нарекохте Коалицията на светофара", каза още тя.  

Според Плугчиева основните моменти на недоволство на населението се свързват на първо място с рязко влошената икономическа ситуация в Германия.

"Икономиката на Германия тази година е в рецесия. За съжаление едни тревожни данни за минус 0,6%, не само че нямаме растеж, а напротив. Другата голяма причина е неадекватната може да се каже, даже енергийна политика или политиката за климата, която по мнение на голяма част от обществото вече се превръща в догма, но тя не работи за развитие на икономиката. Има се предвид, че съответно затваряне на въглищни централи, които сега временно пак се отварят обаче, трябва да кажем в скоби, затворени атомни електроцентрали от април тази година, а в същото време съседите във Франция строят нови, неустановени още абсолютни връзки от Северна към Южна Германия, което значи, че енергийната политика на Германия за съжаление не отговаря на очакванията на икономиката и има опасност за внос на електроенергия, и то на едни по-високи цени. Знаем, че от войната в Украйна са прекъснати доставките и от Русия на газ и на петрол, и се внасят втечнен газ също на едни много по-високи цени. Така че причините са доста. Към тях трябва непременно да добавям миграционната политика, защото Германия тази година е отново с рекорден брой приети бежанци в сравнение с всички страни от Европейския съюз, като към това се добавиха и около 2 милиона бежанци от Украйна. И това натоварва социалната система най-вече, защото особено от Арабския свят, от Сирия, от Афганистан бежанците за съжаление не се адаптират, не се включват на пазара на труда. Това са като че ли основните причини, плюс засилена, увеличена престъпност, която тревожи много германското общество", обясни бившият вицепремиер.

Защо се провали енергийната политика на Германия?

"В Европейския съюз за съжаление нямаме единна обща енергийна политика. Различията са много големи. От една страна на миналата година Европейският парламент обяви атомната енергия за зелена, за екологична, за чиста енергия. От една страна, както вече споменах, Франция планира да строи новия атомни електроцентрали. Наскоро Полша, която е много близка по енергийна така да се каже структура и с нас, не само, че предвижда съответно техните топлоелектроцентрали, въглищни електроцентрали да бъдат затворения два 2049 година, но предвижда Полша до 2038 година съответно да построят нови 79 малки атомни електроцентрали. А в същото време в Германия се лишава от енергийна сигурност, и това пряко рефлектира върху икономическата мощ на Германия. Тези несъответствия и затова така не само обществото, но и експертите, особено представителите на икономиката са изключително разтревожени, а и големите концерни напуснаха или са в процес на напускане на Германия, а малките и средни фирми, за съжаление, под натиска на високите енергийни цени - фалират", каза Меглена Плугчиева.