БСП води последователна политика да се намали ДДС не само на основните храни, но и на лекарствата и детските стоки, а това, че "Продължа-ваме промяната" предлага да отпадне ДДС на хляба показва, че коалицията върви в правилната посока. Това заяви народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Мая Димитрова в предаването "Добър ден, България" по радио "Фокус".

Повече от четири години БСП води последователна политика да се намали ДДС на основните храни, и не само – на лекарствата също, на детските стоки, посочи депутатът.

"По предложение на Корнелия Нинова – министър на икономиката и индустрията и вицепремиер, миналата седмица направихме среща със съветите по икономика, по социална политика и финанси от коалицията и направихме предложение във връзка с предстоящата актуализация на бюджета и изготвяне на пакет от мерки, за да можем да се справим с кризите", каза още Димитрова.

По думите на народния представител БСП има сериозен принос, че от 66 млрд. лв. бюджет, 20 са за социална политика. Тя обърна внимание, че много от тези политики са насочени към младите семейства и работещите, като даде пример с увеличението на майчинството и детските, безплатните детски градини и ясли за всички деца, увеличаването на минималната работна заплата и на ваучерите за работниците, с които вече ще могат да се заплащат и комунални услуги.

"Като парламентарна група ще отстояваме всички придобивки в бюджета да останат и след актуализацията", каза още Мая Димитрова.

По отношение на позицията за военна помощ към Украйна, Мая Димитрова беше категорична, че парламентарната група на БСП няма да даде и един глас за предоставяне на оръжие.

"За нас като социалисти мирът е най-висша ценност, искаме войната да спре, а това няма как да се случи, ако я захранваме с още оръжия", допълни още Димитрова.

Евелина Бранимирова