Ликвидирането на Яхия Синуар означава окончателен колапс на “Хамас". Няма друга фигура, която да има толкова голямо значение и толкова организационно натоварена, колкото Яхия Синуар. Човекът, който изпълни терористичният акт на 7 октомври, най-големият пробив в сигурността на Израел. Това ни дава представа за щетите, които успя да нанесе “Хамас" към онзи момент, свързани с отвличането и убийството на стотици хора. Ликвидирането на Яхия Синуар допълнително ще създаде обструкции към функционирането на “Хамас". Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" международният анализатор Мартин Табаков.

Той добави, че през последните няколко месеца "Хамас" е действала на практика без значението на Яхия Синуар: "Той беше изключително изолиран, с оглед на това да се предпази".

“Във времето, когато Яхия Синуар не можеше да изпълнява лидерските си функции и да комуникира с актива, поради съображения за сигурност “Хамас" чисто организационно се децентрализира, тоест, всеки един местен командир имаше свободата да действа според обстоятелствата. Групировката “Хамас" води в Газа партизански тип борби и в този процес всеки един местен командир има голяма свобода как да практикува според обстоятелствата. С премахването на главата на този организъм, това няма как да не даде ефект върху структурите, върху всичко в тази организация. Към този момент можем да кажем, че няма централна фигура в “Хамас", която да изпълнява основната функция, а именно на управление и контрол. Всичко е децентрализирано вследствие на повечето успешни действия на израелските отбранителни сили. Убийството на Яхия Синуар има изключително знаково значение, включително политическо такова за Нетаняху, но това няма да повлияе непосредствено на действията на “Хамас" на терен", подчерта Мартин Табаков.

“Това, което каза френският президент е универсалната позиция, която чухме не само от редица лидери на отделни държави-членки на Европейския съюз, както и на американския президент Джо Байдън. Самият Нетаняху в обръщение към израелската нация каза, че “Убийството на Синуар е началото на края на войната с “Хамас". Убийството на главата на “Хамас" предоставя допълнителни възможности на израелските отбранителни сили по отношение на Ивицата Газа. Израелският министър-председател няма да изпусне тези възможности. А те са да довърши започнатото. Очевидно е, че от Вашингтон до Брюксел това убийство се тълкува в посока на това да се окаже допълнителен натиск на Израел да преустанови военните действия спрямо Ивицата Газа. "Хамас" е останал без своята терористична глава, което ще бъде допълнително използвано от Нетаняху в посока на допълнително компрометиране на възможностите, които има “Хамас", коментира Табаков.

Относно претендентите за позицията на Синуар международният анализатор заяви: "В краткосрочен аспект нито един от появилите се претенденти няма да успее да го замести. Защото нито един от тях няма влиянието и авторитетът, който имаше Синуар в рамките на тази терористична групировка. Яхия Синуар беше много близък до Иран, който и да го замести формално, би означавало отдалечаване от Иран", отбеляза Мартин Табаков.

“Вече няколко пъти Нетаняху бе подлаган на американски натиск. Това е част от опита на Джо Байдън да изпълнява един много сложен баланс, от една страна този баланс включва подкрепата на Израел, и правото да се отбранява Тел Авив. От друга страна Байдън си дава сметката, че в рамките на Демократическата партия, това, което се случва в Ивицата Газа е свързано с изключително сериозна и свирепа хуманитарна криза. И играе също срещу неговото управление от гледна точка на това, че не малко от демократите имат съображения спрямо това, което прави Израел. Това е сложният баланс, който американският президент се опитва да направи", обясни анализаторът.

“Дали войната между Иран и Израел е все по-видна и очаквана, ще можем да отговорим на този въпрос, в момента, в който видим какъв ще бъде отговорът на Израел спрямо Иран. Всички очакваме военен отговор, въпросът е какви цели ще бъдат таргетирани. И в зависимост от тези цели, ще можем да кажем дали това е покана за по-нататъшна ескалация, или това ще е по-лимитиран удар, който да даде възможност на иранските власти да го омаловажат. И това ще бъде възможност за  сдържане на ескалацията в познатите й досега форми", разясни международният анализатор.

По думите му с убийството на Синуар се губи централизираният елемент: "Коментира се в израелските медии, че заложниците са разпръснати на различни места и под юрисдикцията на различни командири на “Хамас". Всеки един от тях може да се съгласи да предаде тези заложници или да направи нещо отвратително с тях. Няма го централизиращият принцип, който да гарантира, че някакво разбирателство ще бъде действано, според него. Израелският министър-председател обеща на хората, които държат тези заложници сигурност, ако те ги пуснат. Убийството на Синуар депресира останалия актив на “Хамас", но от друга страна, това, което се случва в арабските медии, и в социалните мрежи с публикация на снимка на Синуар, тече една героизация, което естествено придава някаква мотивация на “Хамас" да не прави компромиси, въпреки, че тя е смъртно ранена. Предстои ни да видим как реагира арабската улица. Тук не говорим само за това, което се случва в Ивицата Газа, а изобщо, защото който и да хванем - Египет, Иран, виждаме, че различни държави участват активно в героизацията на Синуар на базата на тази снимка, изключително недалновидно решение на израелските власти да я публикуват", заключи Мартин Табаков.