Когато си поставяме цели, много е важно те да бъдат конкретни, за да можем да измерваме прогреса си. Това каза треньорът по личностно развитие Мартин Иванов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“

Ако измерваме нашите резултати на седмична или на месечна база, можем да отчетем резултата, обясни той. Ако не се приближаваме към нашата цел, това означава, че трябва да променим нещо. "Една от често срещаните грешки е да си поставим голяма цел без да я разбием на малки стъпки. Когато не я разбием, тази цел изглежда много, много голяма и непостижима. Човек се чувства объркан, не знае откъде да започне. Но когато я разбием на малки стъпки, тогава тя изглежда по съвсем различен начин. Когато имаме ясен план се чувстваме вдъхновени, въодушевени и подтикнати да действаме, защото ни изглежда лесно постижимо“, обясни Мартин Иванов.  

Ключово условие за постигането на целите е изграждането на навици, отбеляза той. "Когато има трудни моменти, навиците ни помагат да продължим. Ако имаме добри навици, те могат да ни изкарат от дупката, в която сме. Ако те са лоши, могат да засилят това състояние“, каза Иванов.  

Често някои от навиците се изграждат още в детството, много често несъзнателно. "Когато човек има изграден негативен навик, който му пречи да постига целите си, много е важно да гледа на него като на нещо, което сам е създал, защото в противен случай ще се чувства безпомощен, ще прехвърля отговорността на някой друг и няма да иска да поеме отговорност за промяна“, обясни Мартин Иванов.   

Когато човек поеме отговорността, тогава той е отворен за промяна, допълни той.  

Ако не успяваме да постигнем дадена цел, трябва да си зададем въпроса какво е било това, което ни е спряло, или каква е причината да не предприемем конкретно действие. "За да може човек да достигне сам до причините за провала си е важно какви въпроси си задава. Ако вижда, че нещата не се получават, може да смени въпросите, които задава, с които се опитва да направи тази промяна“, каза още Иванов.