"Прекратяването на концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец" е съвместно усилие. Този законопроект мина през икономическа комисия на първо четене", това коментира Мартин Димитров, депутат от ПП–ДБ, в ефира на БНТ. 

Според Димитров пристанищата, които са вход за важни суровини, като нефт и нефтопродукти, би трябвало да са под държавен контрол, тъй като държавата е тази, която има силите и механизма за контрол на вноса в България.

"Това дава възможност да се определят такси както намери държавата за добре. В момента е важно, че има мнозинство за реализация на тези идеи", каза Димитров.

Той разкритикува президента Румен Радев по казуса.

"Октомври месец миналата година, в резултат на регламент на ЕС, който касае санкциите срещу Русия, е трябвало подобни концесии да бъдат преразгледани и прекратени. Те са поискали и направили изключение от това правило на ЕС по отношение на "Росенец". Такова ключово решение не се взима от един човек и неговото правителство, а се информира Народното събрание и се прави обществен дебат", обясни той.

Добави, че подобно решение минава заедно с една клауза, че първо се уведомява ЕК и това трябва да се направи от Министерски съвет. Димитров също така каза, че още утре ще поиска от редовното правителство пълна проверка на тези факти.