Темата на фестивала SHAPESHIFT е провокирана от събитията от последните две години. SHAPESHIFT означава постоянна трансформация. С бързите промени, които настъпват, ние трябва да сме готови да се трансформираме ежедневно. Това каза създателят на инициативата Мария Тодорова в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

SHAPESHIFT е за всички, които искат да разберат повече за това накъде върви светът, да чуят вдъхновяващи личности, които ще разкажат за развитието на дигиталните технологии, за иновациите в архитектурата, за новите материи и за дигиталното изкуство, обясни Тодорова.

"Този фестивал повдига много въпроси, променя перспективата на мислене и провокира личностни търсения – накъде искаме да се развиваме и къде ще бъдем утре. Трябва да подхранваме любопитството си и да се научим да използваме инструментите, които в момента ни се дават", допълни създателят на SHAPESHIFT.

Партньор на SHAPESHIFT е НАТФИЗ. Фестивалът ще се проведе в сградата на "Стефан Караджа" 20. До основната сграда днес се открива поп-ъп изложба, която ще може да бъде видяна до неделя. "Изключително интересна, много добре курирана, с дигитално изкуство на млади автори от целия свят, NFT, интерактивни инсталации", обясни Мария Тодорова.

Сред лекторите на фестивала е Джамшид Аламути – сериен предприемач, творчески консултант, ръководител на дигитална агенция, развиваща проекти с най-новите технологии. "Той се занимава и с образование, с това как да израснат утрешните лидери, как технологичните иновации влияят на личността ни", разказа Тодорова.

Магда Мойсиейк е главен дизайнер на артефакти и творчески директор на агенция, която се занимава с предвиждане на нещата. Тя разработва прототипи за продукти и услуги от бъдещето.

Ирини Пападимитриу е куратор, иноватор и културен мениджър. Тя се занимава с дигитално изкуство и ще разкаже накъде вървят новите технологии в тази индустрия, креативността и творчеството.

Архитектите от Щутгарт Мартин Алварес е Ребека Дуке Естрада експериментират с нови материали, нови идеи и пространства. "В момента институтът в Щутгарт е наистина невероятно място, което дава хляб на много нови идеи в тази област“, допълни Тодорова.

Французинът Матьо Симоне е адвокат и писател. Последната му книга – "Краят на облаците", задава въпроса чии са облаците и как експериментираме с тях.

Французойката Марин Руи-Ледюк е дизайнер. Тя изследва как сетивното и емоционалното измерение на дигиталното взаимодействат с цветовете на светлината.

В неделя ще е проведат няколко интересни уъркшопа. Дейвид Суч организира креативен уъркшоп, който ще бъде много интересен за всички, които се занимават с фронт-енд и софтуерен дизайн. "Дейв е изключителен програмист, може да създаде буквално всичко, което пожелае. Имаме страхотен уъркшоп за роботика. Практическият уъркшоп с Магда Мойсиейк ще ви отвори съзнанието така, че да мислите извън кутията", допълни Мария Тодорова.