С особено нетърпение очакваме старта на новата учебна година. Затова от МВР се подготвихме от рано. Изградихме нови пешеходни пътеки в районите, където има училища. Също така на всички парапети е направен оглед с цел колегите да изготвят предписания на стопаните на пътищата. Ще гарантираме безопасността на децата при излизане и влизане от учебните заведения. Това заяви комисар Мария Ботева по време на брифинг, предаде репортер на "Фокус".

"Периодът септември - октомври ние стартираме акция "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя". Тези мерки са част от тази акция. Във всички начални класове ще влезнат служители на Пътна полиция, които да изнесат кратка беседа за безопасността по пътищата. Ще се включим и в родителските срещи, за да уведомим родителите как да помогнат на полицията. Планираме също така срещи с децата от 5 до 7 ми клас", каза Ботева.

По думите й следващата седмица ще протече под няколко важни знака. "Единият е Европейската седмица на мобилността. 18 септември е обявен за ден без загинали на пътя. Нашият апел е всички участници на пътя да бъдат отговорни, за да можем заедно да съхраним човешки животи".

По думите й служителите на МВР ще бъдат безкомпромисни при допуснати нарушения около училищата.

И добави: "Апелът ми е всички водачи и родители да не спират на непозволени места. Да тръгнат по-рано, да се подготвят преди това или да използват градския транспорт".

Лора ДИМИТРОВА