В Massachusetts Institute of Technology (MIT) се опитват да отглеждат от стволови клетки и от листа на дървета – дървесина. Целта е да има два подхода – в лабораторна среда, където на този принцип се отглежда рибно филе и месо, да се отглеждат и дървесни пънове, които могат да се използват за хартия и мебели или да се прави биосентетично мастило, за да се принтира с 3D принтер готова дървесина. Това разказа в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова по повод  новината, че учени ще отглеждат дървесина в лаборатория за хартия, за да не режат дървета.

Според нея това няма да се случи толкова бързо, защото на нас ни трябват мащаби и количества: " Поне са видели, че чрез стволовите клетки, модифицирани от растенията, е възможно да го постигнат. С повече опити в науката до 10 години вероятно ще може да намалим изсичането на дървесина за нашите индустриални нужди".

"Наблюдаваме поредният парадокс, когато се дискутират климатичните промени и това, че има феномен  на обезлесяване и унищожаване на горите. А когато погледнеш залите на всички тези институти, които са с едни внушителни ламперии и дървени мебели и илюстрират лицемерието и това, че ние не сме извървели все още пътят на промяната. Статистиката говори сама за себе си – годишно пазарът на дървесина генерира около 361 млрд. долара печалба, т.е. това показва колко много се търгува с дървесина и съответно около 15 млрд. дървета на годишна база биват унищожавани, за да обслужат всички сектори", обясни още футурологът.

Ива ДОЙЧИНОВА