Продоволствената несигурност на Европа е вече факт. Това каза Мариана Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Тя уточни, че прогнозите за увеличаване на цените не са национални, те са на световно ниво, европейско такова. "Вчера FAO – Световната организация по продоволствена сигурност към ООН, обяви, че ръстът на цените на храните към сегашния момент са невиждани в последните 30-40 години. И предвиди продължаващо увеличение на основни хранителни суровини, предвид и нещо много по-тежко – липсата на храни за изхранването на населението на земята. За съжаление, продоволствената несигурност на Европа е вече факт“, заяви Кукушев.

Тя отбеляза, че България е между страните, които гледат достатъчно зърнени култури. "Гледаме зърнени култури основно и за износ, не само за задоволяване на вътрешното потребление. Това е една много добра новина, защото нашата продоволствена сигурност в това отношение ще бъде гарантирана“, коментира Мариана Кукушева.

Не се ангажира с прогноза, но каза още. че тенденциите за все по-високи цени на енергията, на петрола, и при този скок на цена на суровината за бранша – брашното, цената на хляба няма да се понижи. "Има недостиг на зърно във всички международни пазари, а знаете, че цените са борсови, говорят, че цената на хляба няма да спадне“, каза още тя.

Милослава АНГЕЛОВА