Единственият начин в България да няма гладни хора и да се преборим със сивата икономика е 9% ДДС на всички храни. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"И за да бъдат абсолютно гарантирани основните и всякакви храни на трапезата на българина, трябва категорично да заявим, че очакваме правителството и законодателната власт да вземат национално отговорно решение за 9% ДДС на храните в България. Такова решение вече бе разрешено от финансовата комисия към Европейския съюз, която комисия определи, че е възможно диференциране на ДДС на основни стоки, между които са храните. Това е единственият начин в България да няма гладни хора, хора, които не могат да си позволят храна. Това е единственият начин да бъде абсолютно събираем 9-процентният даннък ДДС в хазната. Това е единственият начин да се преборим със сивата икономика и да осветим работни места. Очакваме национално отговорно решение от политиците и държавниците, разбира се, още в началото на 2022 г.“, каза още тя.

По думите й тази кауза си струва обединението на всички политически сили, включително и опозицията.

Мариана Кукушева изрази мнение, че и през следващата година ще се запази тенденцията за поскъпването на хляба.

Тя посочи, че 2021 г. е била изключително тежка година за Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, но те са продължили да развиват своята дейност.

"Силните браншови организации са гарант за демократичното развитие на обществото. Ние не осигуряваме пазари, но ние работим в посока все повече доверие от българския и международния потребител, защото най-експортираната храна в големия европейски пазар, трансферираната храна през търговските вериги, това са хлебните и сладкарски изделия. И това е чест за моите колеги хлебопроизводителите, които въпреки всички тежести, въпреки всички трудности, успяха и са водещи в преработката на хранителни суровини на европейския пазар“, коментира тя.

Габриела ГАНЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"