Изложбата "Защитници на българските брегове“ може да бъде разгледана в празничния ден във Военноморски Музей Варна, който ще работи през целия ден с вход свободен. Това каза д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей-Варна, в интервю за празничното предаване "За честта и славата на България“ по Радио "Фокус“.



"В момента дворът ни е пълен, експозиционните зали са пълни. На "Дръзки“ чувам през прозореца как въртят подвижните елементи децата, тракането и щурвала, и шпила. Така че настроението е празнично и визуално, и звуково. В този ден Военноморският музей също е със свободен вход и нашите посетители могат да разгледат вътрешната експозиция, постоянната, външната и както споменах, и кораб-музей "Дръзки“ също е отворен“, разказа Кръстева.

Торпедоносецът "Дръзки“ е в музея от 1957 г. Той е един от последните, които са запазени. Те са общо шест еднакви, поръчани в началото на ХХ век и участвали във всички войни, които България води през ХХ век, припомни тя.

"Когато се решава да се изгради кораб-музей, който да е в памет на тази победа, се налага да се направи една компилация между това, което е съхранено от оригиналния "Дръзки“, и един от неговите събратя – "Строги“, тъй като за тази доста дълга служба – 50 години, амортизацията е такава, че няма как в автентичния вид да бъде възстановен, ако не му помогне неговият брат близнак в случая“.

Дори в реалната им бойна служба корабите са имали взаимозаменяемост, те са били реконструирани много пъти и за да бъде върнат в първоначалния им вид от началото на ХХ век, от времето на Балканската война, припомни директорът на Военноморския музей.

Евелина БРАНИМИРОВА