Хората пропускат факта, че 5 или 10 години са живели в преддиабетно състояние, без да го знаят, след което са развили диабет. Тези, които вземат мерки по-рано, успяват да избегнат диабета. Това каза Мариана Александрова, председател на Сдружение "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром" в "Денят на Фокус" по радио "Фокус".

"Бях с преддиабет от 15-годишна и се надявах да не се развие. За съжаление имам наднормено тегло и фамилна обремененост по линия на четиримата ми баби и дядовци. По време на много тежка седмица с много нерви се оказа, че организмът се е пречупил и съм развила диабет", поясни Александрова.

Дори при диагноза, когато кръвната захар е над 11 на гладно и се вземат мерки, може да се излезе от това състояние. Ако нещата се хванат в преддиабетно състояние, 60% от пациентите могат да не развият диабет. Това означава профилактика за диабет тип 2, защото за диабет тип 1 профилактика няма, припомня събеседникът.

От 6 години Александрова има диагноза диабет. Начинът на живот, наднорменото тегло, лошото хранене, липсата на движение допринасят за развиването й, отбеляза още тя. "Скринирахме хората от Козлодуй, "Марица-Изток" и хора, които работят в институции в София. В "Марица-Изток" например хората бяха с много нисък риск от развитие на диабет в сравнение с останалите изследвани участници в проучването, изнесе данни Александрова.

Хипертонията е усложнение във връзка с диабета. Тогава дори и кръвната ти захар да е перфектна, усложнението се развива независимо от това. Липидният профил много влияе на състоянието, ако той не е добър, състоянието се влошава, поясни тя.

"Голяма част от лекарствата са 100% покрити от Здравната каса. Има малко доплащане при някои от тях във връзка с диабетните усложнения. Диабетиците у нас са около 500 000, а само 77000 получават глюкомери и лентички за контрол на кръвната захар. Хората с диабет тип 2 също имат нужда от лентички, макар и не толкова много, колкото тези с диабет тип 1", даде подробности по темата събеседникът. Държавата трябва да се намеси. Профилактичен преглед веднъж годишно и някои допълнителни изследвания далеч не са достатъчно медицинска грижа за хората с диабет, категорична е тя.

Добре е човек да може да вземе сензор под наем, за да проследи на коя храна как точно реагира организмът му, обясни Мариана Александрова.