Управлението на разходите е проблем на нас, хората, като цяло и нашите желания да консумираме. Разходите са всичко това, което излиза от банковата ни сметка, за да можем да получим услуги или активи които смятаме, че желаем или заслужаваме. Това каза изпълнителният директор на Tavex Макс Баклаян в рубриката "Парите ви на фокус“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му разходите са най-трудната част в уравнението на приход/разход, тъй като вярваме, че усилията ни да изкараме приходи трябва да бъдат възнаградени, а и живеем в свят, в който има милиони изкушения и възможности. Консуматорската треска в някои случаи може да доведе до фалит, ако човек не може да управлява финансите си. Според финансиста хората влагат много енергия и концентрация в посока приходи, да изкарат пари, и в момента в който ги изкарат, с желанието да се насладят на труда си, започват да харчат неразумно.  

Ако човек не умее да спестява, никога няма да постигне богатство и да го задържи, смята още Макс Баклаян. "Трябва да станем по-осъзнати хора и да знаем, че ние не сме жертва на обстоятелствата и можем и трябва да взимаме информирани решения. Идеята е как да изхарчите парите си възможно най-умно, така че хем да си доставите удоволствие, хем и да не прекалите и да си позволите неща, които не може да си позволите, защото на другата маса някой си го е поръчал,“ каза той и обясни, че хората се изкушават от реклами и продукти, които невинаги са необходими. И ако човек няма достатъчно финанси, така че да си позволи нещо, което много иска, се прибягва до кредит.

"Кредитът е много хубаво нещо, ако вие го ползвате за да придобиете продуктивен актив, който да ви изкарва пари. Но ако вземете кредит, за да си купите примерно BMW на старо, това е огромен проблем, защото вие реално погледнато не можете да си го позволите това нещо и ви се налага да вземете кредит от вашето бъдеще, защото ще трябва да го изплаща в бъдеще. Ако консумирате повече днес и не може да си го позволите, то утре ще трябва да консумирате по-малко. Не само че ще трябва да консумирате по-малко, а ще може и да заделяте по-малко, за да влагате в продуктивни активи,“ обясни той.

Според Макс Баклаян е изключително важно да сме умни с разходите си и да ги базираме на нашите ценности, а не на ценностите на другите хора, както и да не робуваме на престиж или имидж. "Първото нещо което може да направите е да махнете всички пластики от вашето портмоне – кредитни или дебитни карти. Когато храчете кеш, това ще ви накара да усещате много повече какво се случва с парите ви и какво излиза от ръцете ви,“ каза той и добави, че закупуването на марков автомобил на старо е бездънна яма за финансите ни. Посъветва да се купуват по-евини телефони, да не се купуват и да не се робува на марковите дрехи и стоки, чиято цена е твърде надценена, както и да не се вземат в никакъв случай бързи кредити и да не трупа дълг по какъвто и да било начин.