Академия за човека е за всеки, който иска да се развива, за всеки, който има нужда вдъхновение, за всеки, който знае че пътят, животът и щастието могат да бъдат безкрайни през призмата на просветата, на културата. Това каза в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова диригентът маестро Йордан Камджалов.

"Идеята за това, че човекът е една безкрайна ценност идва още от Античността и Ренесанса, и апелът за рехуманизация – връщането на нещо добре забравеното старо, е една голяма гаранция за устойчивост, за бъдеще и за перспектива в това, което правим. Академия за човека е място за намиране на вдъхновение и на смисъл в един свят, който е изхабен от формите,“ каза той.

В новия сезон на интердисциплинарния, просветен център за наука, изкуство, спорт Академия за човека програмата ще бъде по-компактна, като една събота и неделя всеки месец ще бъдат гости истински светила в науката, изкуството и спорта, обясни още маестро Камджалов и допълни, че учебната година започва на 28 септември и все още текат записванията за нея.

"Това, което искаме да постигнем в Академия за човека, е една работа за обществено и индивидуално здраве,“ каза той и добави, че особено значение в Академия на човека се отдава на т.нар. морална интелигентност, поставена в центъра на равностранния триъгълник: Наука-Изкуство-Спорт. "Моралната интелигентност е нещото, което прави голямата разлика между просто медалиста и шампиона и онзи стожер, който остава в историята и помага на другите със своя пример.“  

Някои от менторите, поканени в Академия за човека тази година са: проф. Пламен Кръстев от Харвард, който се занимава с теоретична физика, проф. Румяна Златанова която създава Института по славистика в най-стария немски университет в Хайделберг, великият български треньор Нешка Робева, ултрамаратонецът Краси Георгиев, шахматистката Белослава Кръстева, д-р Неделя Щонова, д-р Людмила Емилова и други. "Това са хора, които по своя начин вдъхновяват и спасяват други хора“.   

По думите му просветата, културата, образованието са същинските гаранти за едно смислено бъдеще на всяка една цивилизация, и според него с развитието и модернизацията на света е изключително важно на държавно равнище, на международно ниво да се създаде огромна протекция на детето, огромна протекция на човека от всички негативи на съвременния свят. "Академия за човека е един наистина хомеопатичен малък опит, но аз пожелавам във всеки град във всички държава да се създадат такива опити, да се  създават едни центрове, където наистина светила в различни области да си поставят за цел реално общественото здраве,“ каза маестро Йордан Камджалов.

Концертът на Плевенската филхармония под диригентство на маестро Камджалов, посветен на 200 години от рождението на бележития австрийски композитор Антон Брукнер, ще се проведе София зала България на 20 септември.

За повече информация:

Info@academyforthehumanself.com