Ние с уважение и разбиране възприемаме решението на руската страна за признаването на независимостта на Донецка и Луганска народни републики. Това се казва в откъс от заявлението на МВнР на Беларус, във връзка с признаването на независимостта на ДНР и ЛНР от Руската федерация, изпратен до Агенция "Фокус“ от посолството на Беларус у нас.

"Тази крачка на Русия има не толкова политическо, но и сериозно човешко, хуманитарно измерение, като се има предвид руските граждани, които живеят на тези територии и лишенията, които търпят вече почти осем години. Беларусите, както никой друг, са запознати с ужаса на войната, а желанието им да живеят в мир и съгласие между народите е заложено в нашия генетичен код.

Република Беларус винаги активно и последователно е била за мирното урегулиране на конфликта в югоизточната част на Украйна. Ние и сега смятаме, че дипломатическите методи са приоритетни и сме готови по всякакъв възможен начин да допринесем за този процес“, се казва още в изявлението на МВнР на Беларус.