МВР продължава да изпълнява плана за координиране на дейностите на структурите и взаимодействието  с компетентните държавни органи с цел недопускане, предотвратяване и разкриване на нарушения на изборния процес. В днешния ден специализирани операции срещу купения вот се провеждат на териториите на областите Габрово, Хасково и Смолян, съобщи д-р Митко Димитров, директор на Дирекция "Пресцентър и стратегически комуникации“.

В Габрово екипите работят за изясняване на седем сигнала, като по един е образувано досъдебно производство. На територията на областта са изградени контролно-пропускателни пунктове, извършват се проверки на хора и моторни превозни средства. Обект на контрол са хора от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

В Хасково вече е приключена проверка по сигнал от вчера за купуване на гласове и днес материалите са изпратени в Районната прокуратура, връчени са и 2 предупредителни протокола по ЗМВР.

На територията на област Смолян са извършени проверки на 26 търговски обекти, заложни къщи и кредитни институции, за които съществува риск от свързани с изборния процес нарушения. Инспектирани са и 4 лица, които представляват интерес за полицията.

Списъци с лични данни на хора с нисък социален статус са открити от полицаи от РУ Дупница при проверки в рамките на операция за предотвратяване на нарушения на изборното законодателство. От жилището на 60-годишен мъж от Сапарева баня и от лекия му автомобил са иззети списъци  с ЕГН-та, номера на лични карти, адреси и суми срещу тях. Иззети са и агитационни материали на политическа формация, която участва в изборите. 60-годишният е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница, образувано е бързо производство.

Димитров обобщи резултатите към момента от националната специализирана операция за противодействие на нарушения, свързани с изборните права: към момента проведените операции на територията на страната са 204; получените сигнали за нарушения на изборния процес са 400; образуваните досъдебни производства са 84; задържаните са 42-ма; съставени са 1197 предупредителни протокола по Закона на МВР.