От Министерството по околната среда и водите (МОСВ) призоваха отговорните органи за намирането на дългосрочно решение за проблемите с напояването на земеделски култури. Това съобщиха на 2 юли от МОСВ във връзка с ниските нива на водата в язовирите и проблемите, пред които са изправени много земеделци в резултат на климатичните промени в последните години.

МОСВ управлява водите на 52 комплексни и важни язовира, като следи състоянието им на базата на ежедневна информация, постъпваща от дружествата, които използват язовирните стени и съоръженията към тях.

Разпределението на водните ресурси от тези язовири се осъществява в съответствие с издадените разрешителни за водовземане и утвърдените от министъра на околната среда и водите годишен и месечни режимни графици, при спазване на приоритетите, определени в Закона за водите. Исканията за ползване се изпълняват в следната последователност – за питейно-битови цели, земеделски цели и накрая за промишлени цели, отдих и хидроенергетика.

От МОСВ допълват, че резките климатични промени, които се наблюдават през последните години влияят значително върху количеството на водите, които от министерството  посочват, че се забелязва с обезпокоително ниски нива в сравнение с минали години. Следните язовири, от които обичайно се използват съществени водни обеми за напояване: яз. "Ястребино“, яз. "Тича“, яз. "Тополница“, яз. "Копринка“, яз. "Жребчево“, яз. "Домлян“ и яз. "Пясъчник“.

В тази връзка в началото на годината, както и на срещата на 14 март 2024 МОСВ сигнализира Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и "Напоителни системи“ ЕАД (НС ЕАД) за проблемите с напояването. МОСВ информира и за необходимостта да бъдат предприети всички необходими действия за осигуряване на допълнителни водни количества от други водоизточници.

МОСВ обърна внимание и на продължаващите тенденции за малък приток към язовирите и повишения разход на вода, което може да бъде причина да не се гарантира водоподаването през тази и следващата година.

От МОСВ посочиха, че техните действия са ориентиран към равномерно разпределение на наличните ресурси.