Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди да се спре общественото обсъждане на Наредба № 8 от 2016 г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование и да се премахнат текстовете, предвиждащи пълно преминаване към НЕИСПУО (бел. от ред. - Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование) през учебната 2025/2026 година. Това се съобщава в позиция, разпространена до медиите, на Просветното министерство. 

Предложенията в текстовете на Наредба № 8 касаят премахването използването на електронни дневници от външни доставчици като "Школо", "АдминПлюс" и др. Предвижда се училищата могат да използват избран от тях софтуер и през учебната 2024/2025 година. След това обаче да преминат единствено към Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование. 

Мотивите на министъра за спирането на спорната наредба са, че подобно предложение може да бъде направено само след детайлно предварително обсъждане с всички заинтересовани страни, отчитане на мнението на родители, учители и директори.

След премахване на спорните текстове Наредбата ще бъде публикувана отново за обществено обсъждане.