Нужна е дигитализация на тези фондове, които притежават българските галерии, така че творчеството на големите ни автори, прославили България, да бъде много по-достъпно. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Людмил Веселинов, доктор по изкуствознание и художник, по повод изложбата “Асен Пейков от Рим", открита в галерия "Сан Стефано“.

Според него е нужно повече отношение и вкарване на повече творби в научна употреба.

"Това е единственият възможен подход в българската културна политика, да могат младите да усетят, да разгледат, да видят с очите си оригинали, създадени от тези големи майстори“, каза още той.

По думите му популярността на скулптора Асен Пейков надхвърля не само пределите на България, но и на Италия.

Людмил Веселинов посочи, че понякога е нужна дистанция на времето, за да бъде оценен един автор, за да се видят неговите приноси и качества.

"Мисля, че и днешните художници също имат стремежи да постигнат успехи, както самият Асен Пейков и както разбира се предишното поколение, преди Асен Пейков, неговият учител, знаменития Андрей Николов, големите ни майстори като Иван Лазаров. Говоря за скулпторите неслучайно, но в полето на пластическите изкуства, на визуалните изкуства и на съвременните изкуства има много кадърни, много талантливи хора, които могат да постигнат тези успехи, могат дори да надскочат своите вдъхновители“, коментира той.

Според художника заниманието с изкуство е много предизвикателна територия и тя дава много възможности.

Габриела ГАНЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"