Възможните решения на конфликта в Близкия изток и ролята на САЩ коментира Любомир Кючуков, дипломат, бивш заместник-министър на външните работи, в студиото на NOVA NEWS. Според него САЩ безспорно са единственият глобален играч, който има ресурса да влияе върху събитията в Близкия изток: "Това ги поставя в една неособено приятна ситуация, защото поемат част от негативите. Те могат и засега успешно сдържат евентуален военен отговор на Иран, но трудно контролират политически действията на Израел".

"Досега и Израел, и Иран си разменяха удари. Бяхме свидетели на това, което аз наричам "смъртоносен пинг-понг с ракети". Но винаги удари, съобразени с евентуалните контраудари", смята Кючуков. "При ситуацията през април в последствие стана ясно, че за иранските ракети, които атакуваха Израел, беше предварително съобщено както на Вашингтон, така и на Израел, за да се избегне ескалация. Сега, поне за момента, нямаме информация от подобни сдържащи фактори или намерения от двете страни", добави той.

"Дори самият факт, че ние обсъждаме възможността за атака по ядрени мощности, с всички последици не просто за Иран, а за региона и за света, показва колко се е променил начинът ни на мислене. Ние първо приехме войната за легитимен и нормален инструмент за решаване на спорове, сега битовизираме възможността за ядрени конфликти", каза Кючуков, като подчерта, че големият проблем е, че "ние свикваме с възможността от ядрена война". "Може би това няма да се случи, защото първо - САЩ доста ясно и категорично се изказаха срещу подобна възможност. И второ, защото имаше редица изследвания, които показват, че това технологично е доста трудно", поясни той.